5 Nädal. Virginia Shea 10 käsku

 Nagu ka igal pool mujal on Internetis omad käitumisreeglid. Üheks selliseks reeglite koguks on Virginia Shea raamat "Netiquette", kus on välja toodud 10 käsku, milee järgi tuleks veebis suhtlemisel käituda. Kuna veeb on suur ja lai ning selles on palju erinevaid suhtlemis võimalusi, siis olenevalt kohast ei pea üks või teine käsk olema väga rangelt täidetud. Nii näiteks võib mõnes rollimängus kasutusele võtta täiesti ebaloomuliku enda jaoks päris elus käitumise malli. See pärast tunnen, et eriti oluline on kolmas käsk "tea, kus sa oled".

Töö juures suurem osa ettevõtte välist suhtlust toimub e-posti teel, kus mõne koostööpartnerite poolt saabunud e-kirja puhul on eeldatud, et see jõuab ka pärast kliendini tutvumiseks. Minu jaoks esimeseks kogemuseks kolmanda käsuga või pigem selle rikkumisega oli kui sain partneri käest päringu kinnitusega kirja, kus oli kasutatud emootikone, mis oleks täiesti tavalise suhtlemise korral, kuid tundus natuke mitte asjakohane ametlikus tööalses kirjavahetuses.

Ise üritan jälgida, et isegi väga hästi tuttava inimesega suhtlemisel, suhtlemise stiil vastaks kasutatavale kanalile. Kui ma just laua taga vestlesin laua taga pikaajalise kliendiga nii tööalastel kui töövälistel teemadel ja juttu lõppuks lubasin mingi info saata e-postiga, siis kui pean saatma selle e-kirja oma töö postiaadressilt, siis vaatamata just lõppenud suulise suhtlemise stiilile e-kiri saab kirjutatud täis formaalsusega, sest ei tea kuhu ja millal see kirjavahetus võib edasi jõuda.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

11 Nädal. Arendus- ja ärimudel

10 Nädal. Hacker-HOWTO arvustus

13 Nädal. Tugilahendus