13 Nädal. Tugilahendus

 Täna tahaks kirjutada ühest ideest, mis ei ole küll prototüübist edasi jõudnud, kuid mille mõte tundub hea. Jutt läheb sõrme peal kantavast lugemisseadmest.

Prototüüpi valmistati MIT Media Laborotory poolt 2015. aastal. See kujutab endast kahest põhiosast koosneva süsteemi. Üheks osaks on väike kaamera, mis on paigaldatud sõrmuse sisse ning fikseerib seda, kuhu on sõrm suunatud. Teine on nutitelefoni rakendus, mis töötleb saadud pilti [1]. Seade on mõeldud nägemispuudega inimestele, et anda neile suulises vormis info selle kohta, mille peale nemad sõrmega osutuvad.

Pilt 1. EyeRing [2]


Selle kasutamiseks inimene peaks läbi mikrofoni andma käsku, mis tüüpi infot ta soovib saada, näiteks kas teksti ette lugemist, rahatähte tuvastamist või värvi nimetamist. Seejärel osutab kasutaja sõrme koos kaameraga teda huvitava objekti poole ja vajutab sõrmuse peal olevat nuppu. Siis kaamera pilt saadetakse läbi Bluetooth ühenduse nutitelefoni, kus rakendus analiseerib saadud pilti ja läbi trekst-kõne sünteesi annab kasutaja kõrvaklappidesse suulise tagasiside [2].

Teisteks võimalikuks süsteemi kasutus otstarbeks nimetatakse iseseisva liikumise ilma valge kepi abita. Kahjuks pole seda võimalust esimesel prototüübil realiseeritud ning kolm aastat hiljem MIT poolt valmistatud teise sama ideed kasutatava prototüübi puhul, enam sellisest kasutusvaimalusest ei kirjutata.


[1] https://news.mit.edu/2015/finger-mounted-reading-device-blind-0310
[2] https://newatlas.com/eyering-object-recognition-aural-feedback-mit/23677/



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

11 Nädal. Arendus- ja ärimudel

10 Nädal. Hacker-HOWTO arvustus