15. Nädal. Eetika ja IT

 Selle nädala blogipostituses vaatlen ühe Eestis tegutseva IT-ga seotud ettevõtte, kellel on nii keskkonna sõbralikkuse kui ka eetilise suhtumise maine. Selleks ettevõtteks on Telia.

Telia kodulehel saab leida nii nende üldist eetikakoodeksi kui ka natuke pikemat dokumenti, mida võiks kirjeldada kui töötajate käitumise meelespea koos konkreetsete näidetega. Eetikakoodeksis on kirjeldatud kogu TeliaSonera Grupi poolt järgitavaid põhimõtteid, et tegutsetakse lähtuvalt asukohariigi seadusandlusest, toetatakse korruptsioonivastast võitlust, ei aktsepteerita lapsetööliste ja orjatööjõu kasutamist, töötajaid koheldakse õiglaselt ja võrdselt ning kedagi ei tohi diskrimineerida ega ahistada [1]. On ka kirjeldatud ettevõtte suhted klientidega, kus olulisemaks aspektiks on privaatsuse kindlustamine ja kliendi isikuandmete kaitse. Lisaks on väljatoodud Telia püüdlus pakkuda hea kvaliteedi ja hinna suhtega teenuseid seejuures mitte kasutades ebaõiglaseid ega ebaausaid võtteid. Samuti on välja toodud kriteeriumid, mille alusel partnereid ja varustajaid valitakse ning ei lähtuta isiklikest suhetest või erahuvidest. Koostööpartnerite juures väärtustatakse Telia koodeksiga sarnaste põhimõttete järgimist. Eraldi on mainitud, et kingituste pakkumine ja vastu võtmine tohib olla ainult kooskõlas kohalike seaduste ja äritavadega.

Kui rääkida just IT-eetikast, siis selle kohta on pigem mainitud ärilise käitumise koodeksis [2]. Üheks osaks on kindlasti kliendi isikuandmete töötlemine üksnes tööülesannete täitmiseks vajalikus ulatuses ja ka siis peab neid käitlema turvaliselt. On ka eraldi peatükk "Don't Post Without Thinking", kus on toodud reeglid või soovitused sotsiaalmeedia kasutamiseks. Eriti meeldis soovitus vaadata mida oled kirjutanud ja kui see paneb isegi kergelt ebamugavust tundma, siis tuleks järgi mõelda kas seda tasub avaldada.

Vaadates kui põhjalikult need dokumendid on koostatud ning kui läbimõeldud näited on seal toodud tekkib tunne, et ei ole ilma asjata Telial eetlise ettevõtte maine. Usun, et ka töötajad peavad nendest reeglitest kinni.


[1] https://www.telia.ee/images/documents/juhendid/rus/eetikakoodeks.pdf

[2] https://www.telia.ee/images/documents/juhendid/est/arilise_kaitumise_koodeks.pdf

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

11 Nädal. Arendus- ja ärimudel

10 Nädal. Hacker-HOWTO arvustus

13 Nädal. Tugilahendus