2 Nädal. Kaks nähtust Interneti varaesemast ajaloost

 Selle nädala postituses räägin kahest nähtusest. Ühest, mis on tänapäevani säilinud, ning teisest, mis ei elanud Interneti arengut ja laialdast levikut üle.

Raadio

Raadio kui seade sai loodud juba 19. sajandi lõpus, aga siin mõtlen pigem raadioringhäälingut. Esimesed regulaarsed raadioringhäälingud tekkisid enne esimest maailma sõda ning 1920 aastaks on maailmas olemas juba kommerts raadiojaamad [1]. 

Kuna tegemist on mugava ja kiire info edastamise ja vastuvõtmise lahendusega, siis raadio säilis ka pärast televisiooni tulekut. Interneti tulek tõi kaasa ka netiraadio tekkimist, mis võimaldab inimestel kuulata peale otseeetris olevate saadete ka vanemate saadete salvestusi ja seda mitte ainult enda regiooni raadiojaamadest vaid ka teisest maailma otsast. Vaatamata lisavõimalustele, mida internetiraadio pakub, tavalise radiolainete abil edastatud muusika ja saated ikka leiavad endale kuulajaskonda ja nii veel 2020. aastal 84%  eurooplast kuulasid regulaarselt raadiosaateid [2].

Ise tunnen, et kuigi raadio on endiselt alles, siis selle roll on siiski muutunud. Kui varem võis raadiringhäälingut pidada üheks olulisematest info allikatest, siis praegu on see pigem tühjuse täideks, et autosõidu ajal või tööjuures midagi mängiks tagataustal.

Videolaenutus

Kui raadio oma enam-vähem algsel kujul suutis üle elada Interneti tuleku, siis füüsilisel kandjal videolaenutuse äri on nüüdseks pea täielikult kadunud. See ei juhtunud kohe ja 1991. aastal filmidega VHS kassetide laenutus oli veel täies hoos. Enda lapsepõlvest, mis oli juba mõnevõrra hiljem, veel täpselt mäletan, kus oli kodule lähim garaaži moodi maja juurdeehitises asetsev kiosk, kust sai nädalavahetuseks midagi vaatamiseks võtta. Hiljem tulid ka vähe ametlikuma ilmega kioskid, kus kassetide asemel olid juba plaadid, kuid need enam ei pakkunud huvi, sest 2002. aastal internetist allalaaditud filmi. 2007. aastal alustas Elion digitaalse videolaenutuse [3], mis tähendas et filme ei ole enam vaja isegi allalaadida vaatamiseks.

Ja nii samm-sammult füüsilisel kandjal videolaenutuse populaarsus langes ning 2012. aastal oli enamus laenutuspunkte Eestis kinni. Muidugi digitaalse laenutuse tekke ja Internetis filmide saadavus ei olnud ainukesed põhjused laenutuspunktide kinni panekuks. Füüsilisel kandjal filmide odavnemine poodides tõi samamoodi kaasa inimeste väheneva huvi laenutuse vastu.

Samas ei julgeks väita, et füüsilisel kandjal videolaenutust enam üldse ei eksisteeri. Suuremates raamatukogudes on ka täna säilinud võimalus filme laenata, aga mitte tasulise teenusena.



[1] https://www.vintageradio.nl/Menu/philips_engels.htm

[2] https://www.redtech.pro/ebu-releases-audience-trends-radio-2021-report/

[3] https://www.aripaev.ee/uudised/2007/04/17/mai-lopus-kaivitub-elioni-digivideolaenutus

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

11 Nädal. Arendus- ja ärimudel

10 Nädal. Hacker-HOWTO arvustus

13 Nädal. Tugilahendus