14. Nädal. Pettused

 Turbe oht, millega kõige sagedamini puutun töö juures, on pettukirjad. Kui paar aastat tagasi võis korra kuus mõnele õnnelikule töötajale tulla meil teatega, et ta on võitnud 4 miljonit US dollarit loteriis, milles pole osa võtnud, siis viimasel ajal on pettukirju hakanud tunduvalt rohkem tulema ja nad on ka palju nutikamaks muutunud. Küll tuleb veel loto võidu ja idamaalase pärandi kohta kirju, aga nüüd on hakanud tulema meilid, mille sisu peal on palju rohkem tööd tehtud. Tulevad eestikeelsed meilid, mis mõnikord paistavad et ei olegi google translate-ga tõlgitud, et mõne partneri saadetud arve on tasumata jäänud või tulevad kutsed koosolekutele või koolitustele. Palju usutavamateks on muutunud ka aadressid, kust sellised kirjad tulevad. Mida peaks siis tegema, et selliste kirjade ohvriks mitte jääda?

Esiteks tehnoloogia poolt saab filtreerida või märgistada kahtlase sisuga või saatjaga meile. Samuti tasemel pahavaratõrje võiks minimeerida kahju, juhul kui meil jõuab kasutajan ja kasutaja vajutab lingi või avab kaasas oleva faili.

Samuti kahju minimeerimiseks saab kasutada reegleid ja piiranguid. kõigil kasutajatel ei ole vaja ligipääsu kogu andmetele ja järelikult neil seda ligipääsu ei tohikski olla. Sellised reeglid ja ligipääsu ajgamised tagavad seda, et isegi kui kahtlane meil väidetava tasumata arvega jõuab kasutajani, ei oruugi sellel konkreetsel kasutajal olla õigusi ja võimalusi arve otse tasumiseks määrata.

Kevin Mitnick nimetab kõige nõrgemaks turbe lüliks inimesi [1]. See on ka põhjuseks miks pettukirjad on nii ohtlikud, sest nad sihivad mitte otse tehnoloogiat vaid kasutajat ja panustavad sellel, et inimene eksib. Selle vastu aitab ainult kasutajatae koolitamine. Minu töö juures, kui kui kahtlase sisuga meile oli veel võrdlemisi vähe, siis oli lihtsalt juhatuse poolt saadetud meeldetuletus, et ei tasu kõike meilis olevaid linke vajutada. Pettukirjade arvu suurenemisega, sai läbiviidud kõikide töötajate kohustuslik ühe tunnine video koolitus küberturvalisuse teemal.


[1] https://afcom.com/Public/Resource_Center/Articles/Kevin_Mitnick_People_Not_Technology_Weakest_Security_Link.aspx

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

11 Nädal. Arendus- ja ärimudel

10 Nädal. Hacker-HOWTO arvustus

13 Nädal. Tugilahendus